Wednesday, 16 March 2011

ladangku sayang. ep 3.




                `kasut dah ready,pisau semalam dah asah,ubat nyamuk cukup,sumber tenaga half-time masih ada 13 batang,walkman dengan kaset album amuk untuk halwa telinga hari ni! siap sedia berbakti pada alam!'.....

                ali bashah menghembus nafas dengan semangat yang berkobar-kobar.walaupun punch card waktu kerjanya lewat sedikit berbanding hari-hari sebelum ini.akibat masalah teknikal yang ditimbulkan oleh kucing adiknya.ali bashah tetap cekal untuk bekerja seperti biasa.dia masih tercegat di halaman rumah.dicapai dua baldi untuk diisi rezeki beserta botol air untuk menghilangkan dahaga sepanjang waktu kerja.segala kelengkapan telah sedia seperti seorang pahlawan di medan perang.

               `bah,hari ni bak tang ali test drag c70 uh.dah lama tak merasa naik scrambler kebanggaan abah ni.hehehehehehe...' ujar ali separa menjerit kepada ayahnya,pakcik hisham godang sambil tangannya mula membuka rantai kunci basikal raleigh.hadiah dari atuknya.

                 `amboi,sesuka hati kau je nak mintak gitu ye.aku penat-penat bersihkan,mandikan,tukor sana sini spare part.kau nak test drag ye'...hisham godang membalas kata-kata anaknya sambil mengusap-ngusap perut tanda puas motornya cantik dan berkilau.

                  `dua minggu lagi,jkk kampung nak anjurkan pertandingan kereta dan motor klasik.ramai abah dengor nak masuk.musuh tradisi abah haji ikram pun join sekali.tu abah balun betul-betul service motor ni'... ujar hisham godang sambil tangannya mula mengulung-gulung tembakau.

                   `chill daddy!,small matter je benda-benda ni.kita cucuk je juri-juri masa tu.benda simple.lagipun cam abah tak kenal perangai haji ikram tu,apa dia masuk.asyik nak menang je.sebaik masa pemilihan nak lantik siapa jadi wakil rakyat takde orang kampung nak undi haji tu..tidak,melingkup ler orang-orang kampung ni'....ali bashah seperti cuba berinteraksi dengan berhemah kepada ayahnya.dia kenal sangat feel ayahnya apabila topik mula terkeluar nama haji ikram.iaitu musuh tradisi ayahnya sejak zaman pop yeah yeah lagi.

                  `orang masuk opis dulu ler bah.hari ni mama kata potong je beberapa baris.kang siang ada kenduri.anak orang kaya jalak kahwin.mesti pesta kan bah sampai malam.ali gerak dulu ye bah'... ali bashah mengapai basikal.aksi lazim sebelum bekerja.wheelie angkat handle sebagai tanda siap untuk berkayuh.

                  `elok-elok ler tu motong.jangan sampai aku datang kau tengah baik landing baring kat pondok.siap aku libas kau nanti ali!'... hisham godang memberi amaran dengan penuh tegas.

                   `iyelah'......ali bashah mengayuh dengan deras.mula memasang walkmannya lalu dililit di topi
dengan getah posmen.mula melantunkan suaranya yang tidak seberapa mengikut lagu yang dipasang...

                
                        Di sebalik yang jernih tersimpul rahsia
                  Laluan yang penuh likuan
                  Cuma yang kelihatan
                  Satu keindahan yang dipuja
                  Menjadi ilham para pencinta
                  Teroka kala tanpa batasan
                  Menjadi cermin imbas berwajah
                  Seikhlas budi yang teguh berdiri....


                
                   

No comments:

Post a Comment